ce'mi place mie

never let the truth spoil a good story

strada fabrica de adevar, numarul 13

with one comment

incep sa inteleg ce complicat este pentru jurnalisti traiul de zi cu zi. adica dileme morale mai mari nu cred ca s-au vazut pe fata pamantului.
spre comparatie, o meserie prozaica, aceea de vanzator de paine. cat de infinit mai simpla, cat de lipsite de griji sunt vanzatoarele de paine. le vine masina cu paine, se descarca painea, intra oameni in magazin, cer o paine doua, vanzatoarea le ia banii, le baga doua paini in sacosa si le spune la revedere, va mai asteptam pe la noi.
prin contrast, jurnalistului ii aduce patronul in fiecare dimineata altceva, ieri o lada de carnati, azi un bax de papuci de plastic, maine labe de cauciuc pentru inot. ii le pune in brate si ii zice iata, asta este ceea ce se cheama paine astazi. intra oameni in magazin, cer doua paini, se mira, se scarpina in cap, intreaba, injura. jurnalistul raspunde nedumeritilor prin recursul filozofic la intrebarile existentiale: ce este o paine? cine este in masura sa stabileasca asta? de ce definitia patronului meu despre paine este mai putin valida decat definitia dumneavoastra? daca patronul meu considera ca este in interesul sau ca astazi sa numim paine o pereche de slapi, eu, simplu angajat, cum as putea sa ma opun. nu m-as opune astfel propriului meu interes, adica mie insumi? de ce credeti ca este mai importanta pentru dumneavostra o paine decat o lada cu carnati? dumneavoastra, in locul meu, nu ati proceda la fel? cine suntem noi, sa stim in mod absolut ce este aceea o paine si sa impunem celorlalti propria noastra definitie? exista cu adevarat paine?
sa nu fim ipocriti, domnilor, viata de jurnalist este grea, pentru ca se petrece in lumea confuza a conceptelor abstracte.
desigur, cel mai mult cred ca ar fi cazul sa-i plangem pe amaratii care, convinsi de discursul perfect valabil din punct de vedere gnoseologic, duc acasa o pereche de labe de inot din cauciuc si incearca sa-si aminteasca instructiunile detaliate primite de la jurnalist privind cum se serveste ciorba cu ceea ce numim noi paine azi.
dar daca in final nu reuseste sa savureze papucul de plaja cu zacusca, este pentru ca e un bizon, nu?

Anunțuri

Written by ghelme

Octombrie 19, 2010 la 10:52 am

Publicat în Uncategorized

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. „Tu și null alți bloggeri plac acest articol” … i know, i’m unique

    moniqueproblematique

    Octombrie 19, 2010 at 10:07 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: